Scheidsrechters

Coördinatie

Scheidsrechterscoördinator: Vacature

sven smits
Sven Smits(interim)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ruud v wanrooij
Ruud van Wanrooij
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelichting

Wie fluit wedstrijden?

Voor het spelen van competitiewedstrijden, bekertoernooien en open club toernooien zijn scheidsrechters nodig. Voor promotieklasse en 3de divisie worden HLB scheidsrechters aangewezen door de Nevobo Zuid. De teams vanaf 1e klasse en lager worden gefloten door scheidsrechters van de thuisspelende ploeg.

Ieder team van HLB Van Daal/DS, die speelt voor de Nevobo, krijgt een team toegewezen waarvoor ze wedstrijden fluiten. Dat wil zeggen dat alle seniorenteams en A-jeugd een eigen team toegewezen krijgen door de scheidsrechterscoördinator.

De scheidsrechterscoördinator van HLB Van Daal/DS is het aanspreekpunt voor alle scheidsrechters van HLB Van Daal/DS. De scheidsrechterscoördinator is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de teams. 

 • Voor wedstrijden in de 1e, 2e en 3e klasse en A/B/C-jeugd wijst de scheidsrechterscoördinator van de club seniorenteams en A-jeugd teams aan. De leden met de juiste licentie kunnen al direct gaan fluiten. De leden binnen het team die nog niet de juiste licentie hebben dienen dit voor of tijdens de jaarlijkse seizoen opening (open dag) door te geven aan de opleidingscoördinator en worden dan aangemeld voor een scheidsrechterscursus die de juiste licentie geeft om deze wedstrijden te mogen leiden. 
 • Voor alle CMV-wedstrijden wijst de Jeugdcommissie B-jeugd teams aan en tellers vanuit de C-jeugd teams. 
 • Alle leden die fluiten dienen een scheidsrechterslicentie te behalen, omdat alle wedstrijden geleid moeten worden door scheidsrechters met een licentie. Wordt een wedstrijd geleid met niet de juiste licentie dan volgt er een boete.
 • De boete wordt in rekening gebracht bij het team dat verantwoordelijk was voor die wedstrijd.
 • De Nevobo wijst de scheidsrechters voor de promotieklasse en 3de divisie aan. Daarom dienen alle teams die promotieklasse of 3de divisie spelen regioscheidsrechters te leveren. 

Indeling scheidsrechters

Aan het begin van het volleybalseizoen wordt de indeling van de aangewezen teams gemaakt door de scheidsrechterscoördinator. Alle teams die fluiten, organiseren ZELF hoe ze hun wedstrijden verdelen onder hun spelers/speelsters. De AANVOERDER is hiervoor verantwoordelijk en het aanspreekpunt.

De indeling van de aangewezen teams staat onderaan op deze pagina vermeld en hangt ook op het prikbord in sporthal De Misse.

Let op! 

In principe is de koppeling zo gemaakt dat het tijdstip waarop de wedstrijden gefloten worden niet conflicteert met je eigen wedstrijden. Als echter incidenteel dat wel het geval is blijft het team dat aangewezen is verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger met de juiste licentie!

Wanneer je als aangewezen team een bepaalde wedstrijd niet kunt fluiten, regel je zelf als team een vervanger. Maar als oorspronkelijk aangewezen team blijf je wel verantwoordelijk voor die wedstrijd, niet de vervanger!

Let op! 

Alle wedstrijden mogen alleen gefloten worden door leden met een geldige scheidsrechterslicentie; fluiten op naam van een anders is ABSOLUUT niet toegestaan. Als je wedstrijden wilt verdelen onder ALLE teamleden kan dat door de leden zonder juiste licentie aan te melden als cursist voor een licentie.

Begeleiding 

Binnen HLB Van Daal/DS werken we met een begeleidingsteam. De opleidingscoördinator is het aanspreekpunt voor het begeleidingsteam. Dit team is er in princiepen voor alle scheidsrechtersvragen welke er vanuit de teams en de scheidsrechters komen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

 • Vragen in het algemeen betreffende scheidsrechter aangelegenheden;
 • Vragen over spelregels;
 • Beoordelen van vaardigheden;
 • Ondersteunen/adviseren bij het maken van keuzes bij wedstrijdtoewijzing;
 • Advisering en begeleiding bij het maken van keuzes tav niveau en licentie vraagstukken.

Vind je het spannend om een wedstrijd te fluiten dan kan je altijd vragen of iemand van het begeleidingsteam een keer komt mee kijken die jou observeert en je na de wedstrijden tips kan geven, hoe je het in het vervolg beter aan kan pakken. 

 • HLB Van Daal/DS verzorgt gedurende het seizoen twee keer een scheidsrechtersbijeenkomst. Hier kan jij je individueel voor aanmelden bij de opleidingscoördinator!

Opleiding tot official

Via Volleybalmasterz.nl kun je in je eigen tempo, makkelijk en gratis je spelregelbewijs halen. De overige opleidingen zijn dusdanig opgezet dat ze dichtbij huis worden georganiseerd. Een beginnend scheidsrechter kan zelfs de opleiding bij zijn eigen vereniging volgen.

Spelregeltoets 3e klasse en lager(V6/V7)

Op Volleybalmasterz.nl kun je oefenen en de spelregels in begrijpelijke taal bestuderen.

Heb je deze spelregeltoets gehaald dan zie je digitaal al je certificaat om te fluiten tot en met de derde klasse. Je kunt deze uitprinten en bewaren op je computer. Wij verwerken, mits je relatiecode (deze staat op je bondskaart) is ingevuld, maximaal de dag na het behalen van je certificaat je behaalde scheidsrechterslicentie in ons systeem en dan mag je gelijk gaan fluiten.

Geef dit door aan de scheidsrechtercoördinator!

Jeugdvolleybalscheidsrechter-2 – VS2J

De scheidsrechter-2 Jeugd is jonger dan 18 jaar en leidt jeugdwedstrijden (met uitzondering van alle  topklasse A en B wedstrijden), maar ook seniorenwedstrijden t/m de 3e klasse. Deze opleiding vindt plaats bij de vereniging zelf. Voor deze cursus dien je aan te melden bij de scheidsrechtercoördinator.

Volleybalscheidsrechter-2 - VS2 - (V5/V4)

De scheidsrechter-2 leidt wedstrijden op 2e en 1e klasse van de regio en Topjeugd A en B (met uitzondering van de  NOJK) wedstrijden. Dit is een opleiding die door de vereniging zelf georganiseerd moet worden. Voor deze cursus dien je aan te melden bij de scheidsrechtercoördinator.

Volleybalscheidsrechter-3 - VS3 - (R3/R2)

De scheidsrechter-3 leidt wedstrijden op promotieklasse en 3e divisie. In de opleiding leer je onder andere om goed samen te werken met diverse betrokkenen en een consequente, technische lijn te hanteren bij het leiden van wedstrijden. Het is mogelijk om een directe PvB VS3 te doen zonder het volgen van een VS3. Dit is alleen mogelijk voor ervaren scheidsrechters die aardig wat wedstrijden op minstens 1e klasse hebben gefloten.

Verhindering

Voor wedstrijden in de promotieklasse en hoger moet een vervanging van scheidsrechter vooraf schriftelijk aan het Nevobo-regiokantoor worden gemeld. Dit kan eventueel ook op het wedstrijdformulier met de afkorting PEV (= Plaatsvervanger Eigen Vereniging) of PNO (Plaatsvervanger Na Overleg: als het een vervanger van buiten de vereniging betreft). Wanneer de melding achterwege blijft, wordt de vervanging gezien als het niet opkomen van de scheidsrechter.

Het is voor coaches en aanvoerders aan te bevelen om de aanvoerder van het aangewezen team te bellen, als de scheidsrechter 20 minuten voor aanvang van de wedstrijd niet in de zaal is.

Om in de toekomst teleurstellingen te voorkomen en om de niet opgekomen scheidsrechter op zijn verplichting te kunnen wijzen zorgt het team ervoor dat de scheidsrechtercoördinator wordt ingelicht per mail. Aan de hand hiervan wordt een sanctie opgelegd aan de desbetreffende scheidsrechter. Bij herhaling wordt nogmaals een sanctie opgelegd en volgt schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Sancties die door de Nevobo opgelegd worden aan de club, zullen ook verhaald worden op de aangewezen scheidsrechter.

Als een wedstrijd niet doorgaat door afwezigheid van een scheidsrechter of als de fluitende scheidsrechter geen (geldige) licentie heeft, wordt de wedstrijd voor de thuisspelende ploeg met 0-4 verloren verklaard! Ook wordt de club beboet.

Reiskostenvergoeding

Scheidsrechters die een wedstrijd fluiten buiten de gemeente Sint-Michielsgestel en hiervoor geen vergoeding krijgen van de Nevobo hebben recht op een reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer.

Afwijkende nethoogten en spelregels

Wedstrijdniveau: Nethoogte:
Dames senioren 2,24m
Heren senioren 2,43m
Meisjes A-jeugd 2,24m
Jongens A-jeugd 2,43m
Meisjes B-jeugd 2,15m
Jongens B-jeugd 2,24m
Meisjes C-jeugd 2,05m
Jongens C-jeugd 2,05m


Voor de C-jeugd gelden afwijkende spelregels:

 • opslagvolgorde: bij C-jeugdwedstrijden wordt doorgedraaid nadat in één opslagbeurt drie punten zijn gescoord. Een speler kan in een opslagbeurt dus nooit meer dan drie punten scoren. In gevallen waarin de scheidsrechter een strafpunt toekent, wordt dit strafpunt opgeteld bij de drie toegestane punten en geldt het maximum van drie punten dus niet.
 • uitvoering van de opslag: bij C-jeugdwedstrijden moet de serveerder op het moment van raken van de bal met beide voeten achter de 7-meterlijn en voor de 9-meterlijn staan, tussen de denkbeeldig doorgetrokken opslaglijntjes. De sprongopslag is toegestaan.

 

Scheidsrechters van HLB Van Daal/DS

HLB Van Daal/DS beschikt over de volgende officiële scheidsrechters met licentie:

Licentie R1
Leiden wedstrijden tot en met derde divisie.
Ruud van Wanrooij
Sven Smits
Luuk Jothmann
 
Licentie R2
Leiden wedstrijden tot en met promotieklasse.
Marloes van der Aa
Ilse van den Brand
Loes van den Broek
Ed Goossens
Edu Goossens
Marit Keuning
Maaike Pels
Paul van der Pennen
Ruud Pijnenburg
Juliette van Rooij
Hans Scheij
Lars Smits
Jeroen Vercruijsse
Joost Voets
Rob Voets
Susan Zuidema
 
Licentie R3
Zijn in opleiding en leiden wedstrijden in promotieklasse en derde divisie.
 
   
 
Licentie V4
Leiden wedstrijden in 1e klasse, 2e klasse en topklasse jeugd.
 
Lobke van Alebeek
Anouk de Bie
Laura de Bie
Ilona de Bok
Lars Bouten
Elle van den Brand
Karen Broeren
Koen Broeren
Romee Cooijmans
Max Donker
Saskia van Dulst-Meijer
Nils Fleuren
Finn Frielink
Sander van Gaal
Niels van Gestel
Jeroen Gollenbeek
Marleen Goossens
Medi Goossens
Joris van Grinsven
Ditte Groenendaal
Job Groenendaal
Lianne van Hal
Lisette van Haperen
Maartje van Haren
Maaike van der Heijden
Ingrid Hovens
Bram de Jager
Mees de Jager
Roy Kappen
Jesse Kling
Joël Kling
Casper Kooijmans
Pepijn Kooijmans
Tom Koops
Meike Lamers
Lotte Lammers
Renee Lange
Isis Lemmens
Renske van Lieshout
Elien Martens
Armand Megens
Stijn Meijer
Bas van Meurs
Rob Meussen
Anouk Mijdam
Gert Mimpen
Leo Nijkamp
Maaike Olijslagers
Gerben Olthoff
Heidi Pennings
Maureen Pennings
Britt Peters
Sanne Pijnenburg
Solfee Postma
Dursley Rimon
Anne Schenk
Judith van Schijndel
Jan van Sluisveld
Lobke Smits
Zoë Ucerler
Thom van Uden
Dirk v.d. Ven
Wouter van de Ven
Luuk Vergeest
Iris Verhoeven
Sanne Vink
Dorus van de Wetering
Licentie V5
Zijn in opleiding en leiden wedstrijden in 1e en 2e klasse. 
Alex van der Aa
 
Licentie V6
Leiden wedstrijden in 3e klasse, 4e klasse en jeugdklassen onder de topklasse. 
Alex van der Aa
Lexi van der Aa
Loes van Bers
Melanie van den Boogaart
Julia Boogaarts
Jesper van Boxtel
Karen van Boxtel
Chrissy van Breugel
Saar van de Broek
Monique Broeren
Arthur Cooijmans
Thuur Cooijmans
Sanne van Dam
Luca Donkers
Noah Donkers
Sjakkie Donkers
Kirsten Eijkemans
Nienke Eijkemans
Bauke Geerts
José van Grinsven
Maartje van Grinsven
Eefje Groenendaal
Femke van Haren
Henriette van Haren
Maud van den Heuvel
Floor Kock
Merel Kock
Sofie Kock
Floor van de Koevering
Daphne Legierse
Kees Lemmens
Dick Meijer
Mette Meijer
Celine van Mourik Broekman
Mariëlle van Mourik Broekman
Salina Nijkamp
Gwyneth Ouwerkerk
Bjarne Pons
Myrthe Reijbroek
Erik de Rijk
Brïtt Schellekens
Michael Sengers
Liv Sleutjes
Madelief Steenbergen
José Vernooy
Pleun Voets
Yanniek Vos
Ferry-Jan Weerdesteijn
Renske van Zandbeek
 
Licentie V7
Leiden wedstrijden in 3e klasse, 4e klasse en jeugd onder de topklasse. 

Scheidsrechtersindeling 2018-2019

Team Niveau Benodige code Gefloten door:
H1 Topdivisie Nevobo  
H2 2e divisie Nevobo  
H3 Promotieklasse Nevobo  
H4 2e klasse V4, V5 H3
       
D1 2e divisie Nevobo  
D2 3e divisie Nevobo  
D3 Promotieklasse Nevobo  
D4 Promotieklasse Nevobo  
D5 2e klasse V4, V5 H1
D6 2e klasse V4, V5 D4
D7 3e klasse V6, V7 D3
D8 3e klasse V6, V7 D5
       
JA1 2e klasse V6,V7 H2
JC1 2e klasse V6,V7 D6
       
MA1 Hoofdklasse V4, V5 D1
MB1 Hoofdklasse V4, V5 D2
MB2 2e klasse V6,V7 D8
MB3 2e klasse V6,V7 D7
MC1 1e klasse V6,V7 H4
MC2 2e klasse V6,V7 MA1
       
Jeugd Bekerwedstrijden V6,V7 H2

 

Sponsoren

Voor ambitie op hoog niveau volleyballen zijn goede relaties met ondernemingen gezellig, nuttig en simpelweg noodzakelijk voor onze club. Allen dankjewel!

Offcanvas Search

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Login / Logout

Redactie Website