Scheidsrechters

Coördinatie

De scheidsrechters worden aangewezen door:

Albert van Breugel 
Albert van Breugel
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ruud van Wanrooij 
Ruud van Wanrooij
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelichting

Wie fluit wedstrijden?

Voor het spelen van competitiewedstrijden, bekertoernooien en open club toernooien zijn scheidsrechters nodig. Vanaf promotieklasse en hoger worden scheidsrechters aangewezen door de Nevobo. De teams vanaf 1e klasse en lager worden gefloten door scheidsrechters van de thuisspelende ploeg.

Ieder team van HLB Van Daal/DS, die speelt voor de Nevobo, krijgt een team toegewezen waarvoor ze wedstrijden fluiten. Dat wil zeggen dat alle seniorenteams en A-jeugd een eigen team toegewezen krijgen door de scheidsrechterscoördinator.

De scheidsrechterscoördinator van HLB Van Daal/DS is het aanspreekpunt voor alle scheidsrechters die thuiswedstrijden van HLB Van Daal/DS fluiten. De scheidsrechterscoördinator is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de teams. 

 • Voor wedstrijden in de 1e, 2e en 3e klasse en A/B/C-jeugd wijst de scheidsrechterscoördinator van de club seniorenteams en A-jeugd teams aan. De leden met de juiste licentie kunnen al direct gaan fluiten. De leden binnen het team die nog niet de juiste licentie hebben dienen dit voor of tijdens de jaarlijkse seizoen opening (open dag) door te geven en worden dan aangemeld voor een scheidsrechterscursus die de juiste licentie geeft om deze wedstrijden te mogen leiden. 
 • Voor alle CMV-wedstrijden wijst de Jeugdcommissie B-jeugd teams aan en tellers vanuit de C-jeugd teams. 
 • Alle leden die fluiten dienen een scheidsrechterslicentie te behalen, omdat alle wedstrijden geleid moeten worden door scheidsrechters met een licentie.
 • De Nevobo wijst de scheidsrechters voor de promotieklasse en hoger aan. Daarom dienen alle teams die promotieklasse of hoger spelen ten minste drie regioscheidsrechters te leveren. 

Indeling scheidsrechters

Aan het begin van het volleybalseizoen wordt de indeling van de aangewezen teams gemaakt door de scheidsrechterscoördinator. Alle teams die fluiten, organiseren ZELF hoe ze hun wedstrijden verdelen onder hun spelers/speelsters. De AANVOERDER is hiervoor verantwoordelijk en het aanspreekpunt.

De indeling van de aangewezen teams staat op de website vermeld en hangt ook op het prikbord in sporthal De Misse.

Let op! 

In principe is de koppeling zo gemaakt dat het tijdstip waarop de wedstrijden gefloten worden niet conflicteert met je eigen wedstrijden. Als echter incidenteel dat wel het geval is blijft het team dat aangewezen is verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger met de juiste licentie!

Wanneer je als aangewezen team een bepaalde wedstrijd niet kunt fluiten, regel je zelf als team een vervanger. Maar als oorspronkelijk aangewezen team blijf je wel verantwoordelijk voor die wedstrijd, niet de vervanger!

Let op! 

Alle wedstrijden mogen alleen gefloten worden door leden met een geldige scheidsrechterslicentie; fluiten op naam van een anders is ABSOLUUT niet toegestaan. Als je wedstrijden wilt verdelen onder ALLE teamleden kan dat door de leden zonder juiste licentie aan te melden als cursist voor een licentie.

Begeleiding 

Binnen HLB Van Daal/DS werken we met een begeleidingsteam. De opleidingscoördinator is het aanspreekpunt voor het begeleidingsteam. Dit team is er in princiepen voor alle scheidsrechtersvragen welke er vanuit de teams en de scheidsrechters komen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

 • Vragen in het algemeen betreffende scheidsrechter aangelegenheden;
 • Vragen over spelregels;
 • Beoordelen van vaardigheden;
 • Ondersteunen/adviseren bij het maken van keuzes bij wedstrijdtoewijzing;
 • Advisering en begeleiding bij het maken van keuzes tav niveau en licentie vraagstukken.

Vind je het spannend om een wedstrijd te fluiten dan kan je altijd vragen of iemand van het begeleidingsteam een keer komt mee kijken die jou observeert en je na de wedstrijden tips kan geven, hoe je het in het vervolg beter aan kan pakken. 

 • HLB Van Daal/DS verzorgt gedurende het seizoen twee keer een scheidsrechtersbijeenkomst. Hier kan jij je individueel voor aanmelden bij de opleidingscoördinator!

Opleiding tot official

Via Volleybalmasterz.nl kun je in je eigen tempo, makkelijk en gratis je spelregelbewijs halen. De overige opleidingen zijn dusdanig opgezet dat ze dichtbij huis worden georganiseerd. Een beginnend scheidsrechter kan zelfs de opleiding bij zijn eigen vereniging volgen.

Spelregeltoets 3e klasse en lager

Op Volleybalmasterz.nl kun je oefenen en de spelregels in begrijpelijke taal bestuderen.

Heb je deze spelregeltoets gehaald dan zie je digitaal al je certificaat om te fluiten tot en met de derde klasse. Je kunt deze uitprinten en bewaren op je computer. Wij verwerken, mits je relatiecode (deze staat op je bondskaart) is ingevuld, maximaal de dag na het behalen van je certificaat je behaalde scheidsrechterslicentie in ons systeem en dan mag je gelijk gaan fluiten.

Geef dit door aan de scheidsrechtercoördinator!

Jeugdvolleybalscheidsrechter-2 – VS2J

De scheidsrechter-2 Jeugd is jonger dan 18 jaar en leidt jeugdwedstrijden (met uitzondering van alle  topklasse A en B wedstrijden), maar ook seniorenwedstrijden t/m de 3e klasse. Deze opleiding vindt plaats bij de vereniging zelf. Voor deze cursus dien je aan te melden bij de scheidsrechtercoördinator.

Volleybalscheidsrechter-2 - VS2

De scheidsrechter-2 leidt wedstrijden op 2e en 1e klasse van de regio en Topjeugd A en B (met uitzondering van de  NOJK) wedstrijden. Dit is een opleiding die door de vereniging zelf georganiseerd moet worden. Voor deze cursus dien je aan te melden bij de scheidsrechtercoördinator.

Volleybalscheidsrechter-3 - VS3

De scheidsrechter-3 leidt wedstrijden op promotieklasse en 3e divisie. In de opleiding leer je onder andere om goed samen te werken met diverse betrokkenen en een consequente, technische lijn te hanteren bij het leiden van wedstrijden. Het is mogelijk om een directe PvB VS3 te doen zonder het volgen van een VS3. Dit is alleen mogelijk voor ervaren scheidsrechters die aardig wat wedstrijden op minstens 1e klasse hebben gefloten.

Verhindering

Voor wedstrijden in de promotieklasse en hoger moet een vervanging van scheidsrechter vooraf schriftelijk aan het Nevobo-regiokantoor worden gemeld. Dit kan eventueel ook op het wedstrijdformulier met de afkorting PEV (= Plaatsvervanger Eigen Vereniging) of PNO (Plaatsvervanger Na Overleg: als het een vervanger van buiten de vereniging betreft). Wanneer de melding achterwege blijft, wordt de vervanging gezien als het niet opkomen van de scheidsrechter.

Het is voor coaches en aanvoerders aan te bevelen om de aanvoerder van het aangewezen team te bellen, als de scheidsrechter 20 minuten voor aanvang van de wedstrijd niet in de zaal is.

Om in de toekomst teleurstellingen te voorkomen en om de niet opgekomen scheidsrechter op zijn verplichting te kunnen wijzen zorgt het team ervoor dat de scheidsrechtercoördinator wordt ingelicht per mail. Aan de hand hiervan wordt een sanctie opgelegd aan de desbetreffende scheidsrechter. Bij herhaling wordt nogmaals een sanctie opgelegd en volgt schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Sancties die door de Nevobo opgelegd worden aan de club, zullen ook verhaald worden op de aangewezen scheidsrechter.

Als een wedstrijd niet doorgaat door afwezigheid van een scheidsrechter of als de fluitende scheidsrechter geen (geldige) licentie heeft, wordt de wedstrijd voor de thuisspelende ploeg met 0-4 verloren verklaard! Ook wordt de club beboet.

Reiskostenvergoeding

Scheidsrechters die een wedstrijd fluiten buiten de gemeente Sint-Michielsgestel en hiervoor geen vergoeding krijgen van de Nevobo hebben recht op een reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer.

Afwijkende nethoogten en spelregels

Wedstrijdniveau: Nethoogte:
Dames senioren 2,24m
Heren senioren 2,43m
Meisjes A-jeugd 2,24m
Jongens A-jeugd 2,43m
Meisjes B-jeugd 2,15m
Jongens B-jeugd 2,24m
Meisjes C-jeugd 2,05m
Jongens C-jeugd 2,05m


Voor de C-jeugd gelden afwijkende spelregels:

 • opslagvolgorde: bij C-jeugdwedstrijden wordt doorgedraaid nadat in één opslagbeurt drie punten zijn gescoord. Een speler kan in een opslagbeurt dus nooit meer dan drie punten scoren. In gevallen waarin de scheidsrechter een strafpunt toekent, wordt dit strafpunt opgeteld bij de drie toegestane punten en geldt het maximum van drie punten dus niet.
 • uitvoering van de opslag: bij C-jeugdwedstrijden moet de serveerder op het moment van raken van de bal met beide voeten achter de 7-meterlijn en voor de 9-meterlijn staan, tussen de denkbeeldig doorgetrokken opslaglijntjes. De sprongopslag is toegestaan.

 

Scheidsrechters van HLB Van Daal/DS

HLB Van Daal/DS beschikt over de volgende officiële scheidsrechters met licentie:

Licentie R1
Leiden wedstrijden in de derde divisie 
Jurgen van Bussel 06 54922793
Ruud van Wanrooij 06 22189060
Sven Smits 06 21601547
 
Licentie R2
Leiden wedstrijden in promotieklasse.
Ed Goossens 06 12073371
Edu Goossens 06 14029810
Gracia Sieben 073 594 2054
Hans Scheij 06 41030368
Jeroen Vercruijsse 06 48518104
Joost Voets 06 23001534
Koen Broeren 06 27618569
Lars Smits 06 37567034
Lieke van Bakel 06 20730143
Maaike Pels 06 29308554
Marit Keuning 06 81881723
Paul van der Pennen 06 44260661
Rob Voets 06 19844159
Ruud Pijnenburg 06 38749086
 
Licentie R3
Zijn in opleiding en leiden wedstrijden in promotieklasse en derde divisie.
 
Gerben Olthoff 06 10 63 65 03
Iris Verhoeven 06 24 71 38 22
 
Licentie V4
Leiden wedstrijden in 1e klasse, 2e klasse en topklasse jeugd.
Anouk Vink 06 14886892
Britt Peters 0492 324 813
Dirk v.d. Ven 073 594 2947
Dursley Rimon 06 14246425
Freek van Vliet 06 51540632
Gert Mimpen 073 594 2653
Ilse van den Brand  
Ingrid Hovens 06 48631553
Jan van Sluisveld 073 594 2768
Job Groenendaal 073 594 3438
Judith van Schijndel 073 594 1073
Juliette van Rooij 06 10096692
Karen Broeren 06 52579966
Laura de Bie 073 594 3452
Lianne van Hal 0413 474 668
Lisa Huisman 073 551 4897
Lissette van Haperen 073 594 2274
Maaike Olijslagers 06 24815021
Marleen Goossens  
Marloes van der Aa 06 25582039
Maureen Pennings  
Rens Kroeze  
Romee Cooijmans 073 594 3393
Roy Kappen 073 594 1966
Sander van Gaal 073 594 2588
Sarah Welch 073 551 3959
Saskia van Dulst-Meijer  
Sjuul Zeekaf 06 51220993
Susan Zuidema 073 551 4309
 
Licentie V5
Zijn in opleiding en leiden wedstrijden in 1e en 2e klasse. 
Dorus van de Wetering 06 37445192
 
Licentie V6
Leiden wedstrijden in 3e klasse, 4e klasse en jeugdklassen onder de topklasse. 
Alex van der Aa 06 29430102
Anouk de Bie 073 594 3452
Arjan Steketee  
Arthur Cooijmans 073 594 3393
Brïtt Schellekens 073 551 6822
Casper Kooijmans 073 594 3333
Chrissy van Breugel 073 594 3377
Daphne Legierse 073 551 8170
Dick Meijer  
Ditte Groenendaal 06 10748983
Dorus van de Wetering 06 37445192
Elien Martens 06 51966510
Elle van den Brand 073 551 2006
Ferry-Jan Weerdesteijn 06 29042493
Finn Frielink 0492 510 611
Floor Kock 073 594 3537
Floor van de Koevering 073 594 1891
Ger van Heugten 06 15420450
Heidi Pennings 073 503 3930
Henriette van Haren 073 594 3467
Isa Peters 06 21334816
Jeroen Gollenbeek 06 17608881
Joël Kling 06 41613498
Jos Huisman 073 551 4897
José van Grinsven 073 594 3433
José Vernooy  
Julia Boogaarts 06 47881836
Julia van Lieshout 0492 541 558
Juliette Boisset 073 551 7567
Kadhy Klerkx 06 21681921
Kees Lemmens  
Kirsten Eykemans 073 594 3236
Lobke van Alebeek 06 25138645
Loes van Bers 073 594 1096
Loes van den Berg 06 31248056
Lonneke Smits 06 13053043
Lonneke van Alebeek 073 594 3062
Lotte Lammers 073 551 2762
Luuk Verheij 073 214 1521
Maaike van der Heijden 073 547 7494
Madelief Steenbergen 073 503 1973
Mariëlle van Mourik Broekman 06 45294147
Martine Slutter 06 25305383
Maud van den Heuvel  
Mees de Jager 073 503 4458
Meike Lamers 073 594 3174
Melanie van den Boogaart 073 551 1300
Merel Kock 073 594 3537
Mette Meijer 073 532 7224
Mijke van Drunen 073 594 1692
Monique Broeren 06 46422960
Niels van Gestel 06 53178329
Nienke Eijkemans 073 594 3236
Nils Fleuren 06 50904912
Noah Donkers 073 594 2093
Noor Wenmakers 06 51382293
Nynke Wolters  
Pepijn Kooijmans 073 594 3333
Renate Schuurmans 073 503 1583
Saar van de Broek 06 30442619
Saline Nijkamp 06 50905450
Sanne Pijnenburg 06 53139568
Sanne van Dam 073 594 3161
Sanne Vink 06 51398990
Serena Hommel 06 46332630
Sjakkie Donkers 06 30207166
Sofie Kock 073 594 3537
Sterre van de Velden 073 689 3230
Stijn Meijer 073 532 7224
Thom van Uden 073 503 2034
Tim Kuijpers 0412 642 035
Yanniek Vos 073 594 3247
Zoë Sleutjes 06 39569904
Zoë Űçerler 06 45610420
 
Licentie V7
Leiden wedstrijden in 3e klasse, 4e klasse en jeugd onder de topklasse. 
Eefje Groenendaal 06 49132945
Gwyneth Ouwerkerk 06 50931303
Maartje van Grinsven 06 22906134
Maartje van Haren  

Scheidsrechtersindeling 2017-2018

Team Niveau scheidsrechter
Heren 1 Topdivisie Nevobo
Heren 2 3e divisie Nevobo
Heren 3 Promotieklasse Nevobo
Heren 4 3e klasse Heren 3
Jongens A1 Jeugd Dames 2
Jongens B1 Jeugd Dames 2
Jongens C1 Jeugd Dames 8
Dames 1 2e divisie Nevobo
Dames 2 Promotieklasse Nevobo
Dames 3 Promotieklasse Nevobo
Dames 4 Promotieklasse Nevobo
Dames 5 1e klasse Dames 4
Dames 6 2e klasse Dames 2
Dames 7 3e klasse Dames 1
Dames 8 3e klasse Heren 2
Dames 9 3e klasse Dames 6
Meisjes A1 Jeugd Dames 3
Meisjes B1 Jeugd Dames 5
Meisjes B2 Jeugd Heren 4
Meisjes C1 Jeugd Dames 7
Meisjes C2 Jeugd Dames 9

Business
Sterke relaties met ondernemingen

Voor ambitieus op hoog niveau volleyballen zijn goede relaties met ondernemingen gezellig, nuttig en simpelweg noodzakelijk voor onze club. Allen dankjewel!

Offcanvas Search

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Login / Logout

Redactie Website